ALLES OVER ALEPPO ZEEP

ALEPPO ZEEP

Wat is Aleppo Zeep

Aleppo zeep (of Alep zeep) is een zuiver plantaardige zeep op basis van olijfolie en laurierbesolie. Door kenners wordt Aleppo zeep geroemd om haar uitzonderlijke kwaliteit. De laurierbesolie geeft de zeep haar kenmerkende geur. Aleppo zeep is rijk aan vitamine E. Aleppo zeep is de enige zeep die blijft drijven in water, dit komt door de uitzonderlijke rijkheid aan plantaardige oliën en de droging van 9 maanden. Deze zeep geeft weinig schuim en hoewel sommige mensen daaraan moeten wennen, is dit hét bewijs voor de bijzondere zachtheid van deze zeep. De zeep is puur en ongeparfumeerd, vrij van dierlijke of chemische toevoegingen en ook geschikt voor de droge, gevoelige en allergische huid.

Waar komt Aleppo zeep vandaan?

Zoals de naam al doet vermoeden, komt deze ‘moeder aller zepen’ uit de Syrische stad Aleppo en omgeving. De zeep wordt al meer dan 4000 jaar gemaakt op min of meer dezelfde manier en wordt ook wel gezien als de moeder van alle zepen. De zeep werd uitgevonden door de Mesopotamiërs in het oosten van de Bosphorus.

In de twaalfde eeuw brachten de kruisvaarders Aleppo zeep mee naar Marseille, waar de bekende Marseille zeep (olijfoliezeep zonder de specifieke toevoeging van laurierbesolie)  industrie ontstond. De Aleppo zeep wordt rond oktober/november ieder jaar gemaakt. De olijfolie wordt in een groot traditionele koperen vat gegoten en gemengd met water en soda. De olijfolie wordt gedurende drie dagen in deze  koperen ketels gekookt met het loog, waarna aan het einde van het proces  de laurierbesolie (men spreekt ook wel van laurierolie) wordt toegevoegd. Na het versnijden in blokken moet deze nog negen maanden rijpen en drogen. Door het drogen verandert de zeep van  donkergroen tot lichtbruin aan de buitenkant.

Aleppo zeep en de gevoelige huid

Aleppo zeep verenigt de zachtheid van olijfolie met de delicate geur van laurier. Laurierbesolie is zowel bacteriedodend, fungicide (schimmeldodend) als antiviraal. Vandaar zijn weldoende werking tegen acné, mycose, psoriasis, vette huid en zweren. De zeep kan gebruikt worden zowel voor gezichts en lichaamsverzorging als het wassen van de hoofdhuid (uitstekend bij de behandeling van schilfertjes). De Aleppo of Alep zeep is geschikt voor dagelijks gebruik voor elke huid, ook voor de meest gevoelige huid.

De combinatie van geschiedenis, grondstoffen en productiemethode maakt Aleppo zeep tot een uniek product. Veel mensen, zeker met huidproblemen, hebben hier goede ervaringen mee. Door de 100% natuurlijke samenstelling is Aleppo zeep volkomen biologisch afbreekbaar. Laat je niet afschrikken door de bruine kleur en kleine oneffenheden in de structuur en vorm. Deze zijn het bewijs van een origineel en ambachtelijk gemaakt product. De donkere kleur ontstaat door het gebruik van olijfolie en laurierbesolie. De zeep kleurt van groen naar lichtbruin tijdens het drogingsproces, en deze verkleuring zet door naar het hart van de zeep in de loop van jaren.

Bewaren van de zeep

Doordat de zeep bij veroudering alleen maar aangenamer wordt (de concentratie van de werkzame stoffen neemt toe, naarmate het nog aanwezige water verder verdampt) zult je er nooit spijt van hebben een kleine voorraad in huis te hebben.

HET GEBRUIK VAN ALEPPO ZEEP

Aleppo-zeep is een multifunctionele zeep, en heeft zich al meer dan 1000 jaar oud en geschikt bewezen  voor veel uiteenlopende toepassingen:

 • Een milde reiniging van het gezicht, het houdt de huid zacht en soepel.
 • Een milde reiniging voor het hele lichaam.  Het heeft een verfrissende, versterking werking.
 • Aleppo zeep is geschikt om dagelijkse uw haar mee te wassen. Het versterkt de hoofdhuid en helpt roos te voorkomen.
 • Aleppo zeep is de perfecte scheerzeep, mede door de antiseptische werking van de olijf- en laurierbesolie. Ook voor de gevoelige huid.
 • Opgeslagen tussen de kleding in de kast houdt Aleppo zeep uw kleding en linnengoed fris met haar aangename geur.
 • Het is perfect geschikt voor het wassen van en het verwijderen van vlekken van zelfs de meest delicate materialen. Geschikt voor het reinigen en van zuivere wol en vilt.
 • In het geval van een insectenbeet helpt het om het getroffen gedeelte van de huid met een stuk van de bijna droge zeep in te wrijven.
 • Bovenal is Aleppo zeep zeer geschikt voor de gevoelige, allergische en geïrriteerde huid, voor volwassenen, kinderen en baby’s.

Hoe hoger het percentage laurierbesolie, des te meer is de zeep geschikt voor de gevoelige huid. Het percentage van de laurierbesolie wordt vanaf 15% aangegeven op de verpakking van de harde zepen.

DE HERKOMST VAN ALEPPO ZEEP

Ondanks de oorlog in Syrië komen de Aleppo zepen van de merken Tadé Pays du Levant en Aleppo Soap Co. altijd uit Aleppo.

In de woorden van de eigenaar van Tadé:

“Toen het conflict escaleerde, en de oorlog Aleppo bereikte in juli 2012 moesten we ons magazijn in Syrië sluiten.

Het was voor ons echter onmogelijk twintig jaar samenwerking , en vaak vriendschap, met kleine boeren, werklui en meester zeepmakers (zeepzieders genaamd) te beëindigen. Mensen waarvan de levens door de tragedie die zich in hun land ontvouwde werd ontwricht. We konden hen niet aan hun lot overlaten, net zoals we geen afscheid konden  nemen van  de Aleppo zeep die het hart vormt van de identiteit van Tadé.

In de winter van 2014 startte opnieuw onze productie van Aleppo zeep in kleine zeepfabrieken op het platteland rond Aleppo, niet ver van de voor de zeep noodzakelijke olijfgaarden en net buiten het oorlogsgebied.”

Syrië-kaartje-aleppo
De stad Aleppo in de provincie (of gouvernement) Aleppo waar de productie van de Aleppo zepen nog altijd plaatsvindt

Tadé en Aleppo Soap Co.  garanderen de herkomst van de Aleppo zepen. Ze zijn gewaarmerkt en traceerbaar naar de meester zeepmaker(zeepzieder) via de kalligrafische handtekening op de zeep.  Op elke verpakking staat de wettelijk verplichte vermelding die de herkomst garandeert : « Made in Syria ».

ALEPPO ZEEP EN DE SITUATIE IN SYRIË

Eén van de grote uitdagingen voor de leveranciers van Aleppo zeep is het transport van de zeep. Er was een snelweg van Alreppo naar Latakia, maar die is nu onbruikbaar. De nog steeds riskante route die nu wordt gebruikt is van Aleppo naar het (beroemde) Palmyra, vandaar langs de grens met Irak door Libanon terug naar Syrie, en dan op weg naar de havenstad Latakia waar de zeep verscheept kan worden.

In 2013 maakte Tadé nog mee dat een transport werd tegengehouden door rebellen. Na het betalen van 4000 euro en het afstand doen van een deel van de lading kon de chauffeur zijn weg weer vervolgen.

De enorme omweg die het transport van Aleppo zeep moet maken sinds de oorlog in Syrië
De enorme omweg die het transport van Aleppo zeep moet maken sinds de oorlog in Syrië

Door moeilijkheden bij de fabricage en het transport zijn de prijzen van de Aleppo zepen de afgelopen jaren wel wat gestegen. Deze stijging zal nog wel doorgaan. Ook dit is een gezonde reden een klein voorraadje zeep in te slaan. De zeep behoudt oneindig lang zijn goede eigenschappen. Ook de leveranciers van Aleppo zeep houden grote voorraden aan.

Een bijzonderheid van de oorlog is ook dat de zepen niet meer in Syrië van etiketten en verpakkingen (folie) kunnen worden voorzien. De drukkerijen en andere industrieën, nog veel kwetsbaarder dan de zeepmakerijen, bestaan niet meer. Deze werkzaamheden vinden nu in Frankrijk plaats.

HULP AAN DE SLACHTOFFERS IN ALEPPO

Met de aankoop van Aleppo zeep ondersteunt u niet alleen de werkers in de Syrische olijfgaarden, de zeepmakers en overige ambachtslieden. U helpt ook indirect aan het herstel van de (tijdelijke) watervoorzieningen in Aleppo, ondersteuning van medische hulp aan burgers en aan het psychologisch en fysiek ondersteunen van schoolgaande kinderen in en rond Aleppo.

Les Baroudeurs de l'EspoirTadé ondersteunt Les Baroudeurs de l’Espoir, een organisatie die ter plekke praktische hulp verleent aan slachtoffers van de oorlog in Syrië, met name in Aleppo.

Les Baroudeurs de l’Espoir

DE AMBACHTELIJKE PRODUCTIE VAN ALEPPO ZEEP

Aleppo zeep is een kostbare zeep vermaard en gewaardeerd vanwege de hoge kwaliteit van het ambachtelijke productie proces dat onveranderd is gebleven sinds de klassieke oudheid.

 1. Aleppo zeepblok of pain d'alep
  Voorbeeld van een Aleppo zeep met de kalligrafische handtekening van de meester zeepmaker

  De Zeeppasta – De Aleppo zeep, het hoogtepunt van de bad- en hamam traditie uit het Midden-Oosten, dankt zijn buitengewone huidverzorgende eigenschappen aan het langzame en ambachtelijke verzepingproces in vaten vol verzachtende, beschermende en verzorgende olijfolie.

 2. Het ‘koken’ van de zeeppasta in grote ketels

  Verrijking met Laurierbes olie – Laurierbes olie wordt toegevoegd aan het eind van het kookproces, waardoor veel werkzame bestanddelen worden toegevoegd zoals essentiële vetzuren, antioxidanten en vitaminen. Hoe hoger de hoeveelheid (3 tot en met 35%) laurierbes olie, hoe effectiever de zeep. Er vinden geen synthetische toevoegingen plaats.

 3. Het snijden van de zeepblokken (dit handwerk levert nooit geheel identieke stukken zeep)

  Zuiveren en Gieten – Na herhaaldelijk spoelen met water wordt een perfect neutrale [0% alkaliniteit) zeeppasta verkregen. Deze wordt uitgegoten in stenen vaten waar de zeep afkoelt en zijn stevigheid krijgt.

 4. het stapelen van de Aleppo zeep
  Het stapelen van de Savon d’Alep voor de droging van 9 maanden

  Rijpen en Drogen – De licht uitgeharde pasta wordt in blokken gesneden en met de hand gestempeld, daarna wordt de zeep gestapeld om 9 maanden in de open lucht te rijpen.

SAMENSTELLING VAN ALEPPO ZEEP

Wat deze zepen niet bevatten

Deze zepen bevatten geen conserveermiddel, geen siliconen, geen schuimmiddelen, geen tensioactieve (oppervlakte actieve) stoffen, geen laureth sulfaat (ook een schuimbevorderaar), geen PEG’s (emulgatoren),  geen parabenen, geen enkele synthetische toevoeging.

Wat deze zepen wel bevatten

Olijfolie, laurierbesolie water en sodium hydroxide (voor het verzepingsproces van de oliën). Meer dan deze drie ingrediënten treft je niet aan op een originele Aleppo zeep. Natuurlijk zijn er zepen, die we ook Aleppo zepen noemen, waaraan wel geurstoffen (bijvoorbeeld parfum van roos) of bijvoorbeeld rode klei (scrub eigenschappen) zijn toegevoegd. Maar ook dan in simpelheid van de receptuur gelijk aan kwaliteit: hoe minder hoe beter!

Ze zijn 100% ecologisch, respectvol voor de huid en ons milieu. De zepen zijn dermatologisch getest. De verpakking is minimaal en recyclebaar. De zepen zijn niet op dieren getest

HOE HERKEN JE ECHTE ALEPPO ZEEP?

Dat Aleppo zeep één van de beste zepen is staat wel vast, maar hoe kan je er nu zeker van zijn dat de zeep die je koopt ook echte Aleppo zeep is. Hieronder vind je enkele aanwijzingen om bij de aankoop van Aleppo zeep zeker te zijn van originele zeep uit Aleppo, met de kwaliteit en samenstelling uit hoogwaardige grondstoffen die daarbij hoort.

 1. Aleppo-zeep-Alep-zeep-bruin-aan-de-buitenkant-en-groen-aan-de-binnenkant
  Voorbeeld buitenkant en hart van Alep zeep

  Eigenschappen van de zeep …

  • Bruin aan de buitenkant, groen aan de binnenkant > Bewijs van zijn natuurlijke oorsprong
  • Een onregelmatige kubus > Getuigt van de ambachtelijke productie
  • Specifieke geur > Verwijst naar de laurierbes olie en olijfolie
  • Kalligrafie van de meester zeepmaker > Bewijs van herkomst
 2. Deze informatie moet een stuk Savon d’Alep op het etiket

  Wat op het etiket moet staan …

  • Origine Syrie en/of « Made in Syria » conform de EU wetgeving
  • Ingrediënten olijfolie, laurierbesolie sodium hydroxide (soda) en water
  • Gemaakt in een ketel, door verwarming in een discontinu proces
  • Traceerbaarheid overeenkomstig de Europese wetgeving
 3. In het gebruik …
  • De zeep schuimt bijna niet > bewijs van de afwezigheid van kokosolie of palmolie
  • De zeep drijft in water > bewijs van de 9 maanden rijping in de open lucht
 4. De prijs kan niet te laag zijn …
  • De bovengenoemde ingrediënten, het ambachtelijke proces en de kwaliteit hebben natuurlijk invloed op de prijs

OLIJFOLIE (OLEA EUROPAEA FRUIT OIL)

Olijf
Olijven van de Olea Europaea

Het basisingrediënt van Aleppozeep is olijfolie.

De olijfboom (Olea Europea) is één van de oudste cultuur- en landbouwgewassen. De voedende olijfolie (basisonderdeel van Aleppo-zeep) zuivert en voedt de huid en voorkomt uitdroging en irritaties.

Olijfolie helpt bij het reguleren van de vochthuishouding van de huid en dus de soepelheid van de huid. De antioxidanten in olijfolie zorgen voor een anti-inflammatoire werking. Olijfolie is een uitstekende rustgevende massageolie en het is een power cleaner. Omgevormd tot zeep (in de Marseille zeep en de Alep zeep) is olijfolie het beste natuurlijke reinigingsmiddel.

Niet voor niets staan de zeepateliers in de Aleppostreek dicht bij de olijfgaarden die de olijfolie voor de zeep leveren.

LAURIERBESOLIE

Laurierbes van de Laurus Nobilis
Laurierbes van de Laurus Nobilis

Laurus Nobilis (Laurierbes) virgin oil, gemaakt van de bessen van de legendarische laurier-boom, is een bijzonder edele olie. Al eeuwenlang, wordt de Laurier in de uitlopers van het gebergte Amanos met toewijding verzorgd. Bekwame handen creëren een subtiele olie waarvan de unieke zuiverende en hydraterende eigenschappen  de cosmetische producten in de Middellandse Zee gebied van oudsher hebben verbeterd. Laurierbesolie bevat veel waardevolle ingrediënten, is  huidvriendelijk en staat bekent om zijn ontstekingsremmende en doorbloeding stimulerende werking. Laurier olie is toegevoegd in Aleppo zepen in verschillende percentages. Zo krijgen deze zepen hun antiseptische kenmerken en hun unieke aangename geur.

De prijs van laurierolie is ongeveer 10 maal hoger dan die van olijfolie. Dat verklaart de hogere prijzen van aleppo zepen. Helemaal wanneer de zeep 35% laurierolie bevat.

MERKEN ALEPPO ZEEP

De merken Tadé en Aleppo Soap Co. garanderen de hoogste kwaliteit Aleppo zeep. Ondanks de problemen in Syrië, en de verwoestingen in Aleppo, wordt de Aleppo zeep van Tadé en Aleppo Soap Co. nog steeds daar geproduceerd. Maar het verpakken vindt nu vaak plaats in Zuid-Frankrijk. Beide merken staan garant voor economisch en sociaal duurzaam geproduceerde Savon d’Alep uit Syrië.

Aleppo zeep certificaat van de Marius Fabre zepenDe 200 grams Aleppo zepen van Marius Fabre worden ook door de Maitre Savonnier (meester zeepmaker) in Syrië gemaakt en zijn herkenbaar aan dit certificaat. De 150 grams Olive & Laurier zeep wordt in Frankrijk gemaakt.

ENKELE VOORBEELDEN UIT ONS ASSORTIMENT

0