Alles wat je wilt weten over aluin

Hoe werkt Aluin

Om te begrijpen hoe Aluin werkt als deodorant is het handig om eerst wat te weten van de grondstof zelf. Natuurlijke aluin deodorant is gemaakt van kalium (=potassium) aluin, een natuurlijk voorkomend mineraal zout (sulfaat mineraal). Het wordt meestal gevonden als afzettingen op rotsen. Het is ontstaan door oxidatie van sulfide mineralen en kalium-dragende mineralen. Het is een witte tot doorzichtige kristallijne kleurloze steen. Aluinsteen wordt gewonnen in grote blokken van kalium aluinkristal en wordt voor verdere verwerking verscheept, gesneden, gevormd, gepolijst en verpakt. Dat is de natuurlijke aluin zoals wij hem kennen. Aluinsteen ziet eruit als een kristal, zodanig dat het doorzichtig en kleurloos is en bovendien kleine breuklijnen of aderen bevat.

Aluin heeft een verscheidenheid aan commerciële toepassingen, zoals het gebruik van mondverzorgingsproducten voor tandhygiëne, waterzuivering, bewaren van voedsel, en als het werkzame bestanddeel in natuurlijke deodorant. Doordat aluin oplosbaar is in water, wordt wanneer de steen nat in aanraking komt met de huid  een onzichtbare, fijne laag van het mineraal afgewreven van de steen en aangebracht op het huidoppervlak. De minerale laag droogt snel, en rust op de huid. Ook kan de aluinsteen in opgeloste vorm als deodorant spray worden gebruikt.

Zweten is simpelweg het vrijgeven van zout en water door de zweetklieren in de huid. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht heeft zweet geen eigen geur. De geur die wordt geassocieerd met zweet wordt veroorzaakt door bacteriën op onze huid.  Deze bacterien scheiden na inname van zweet stoffen af die een sterke geur hebben. En ja, iedereen heeft bacteriën op de huid, dat  is volkomen normaal. Bacteriën op onze huid veroorzaken doorgaans geen waarneembare geur. Behalve wanneer de hoeveelheid bacteriën in ons zweet snel toeneemt.

Aluin is een natuurlijke antibacterieel. Wanneer het in contact komt met bacteriën, zoals bacteriën van het zweet,  remt het de groei. Op deze manier wordt zweetgeur voorkomen. Terwijl tegelijkertijd door normale transpiratie wel giftige stoffen kunnen worden afgevoerd, en door transpiratie de lichaamstemperatuur kan worden geregeld.

Hoe verschilt Aluinsteen van de traditionele deodorant en anti-transpiranten producten?

Allereerst is aluin gewoon een natuurlijk kristal. Er zijn geen toegevoegde chemicaliën of geurstoffen aanwezig. En, zoals hierboven vermeld, verhindert aluin het lichaam niet te transpireren. Het voorkomt alleen de transpiratiegeur. Een belangrijk voordeel van pure aluin is dat het zelf geurloos is. Gebruik je een parfum of een eau de toilette, dan is er geen geur-concurrentie met de geur van deodorant. En wanneer je geen parfum of eau de toilette gebruikt, ga je fris door het leven.

Traditionele deodorant gebruikt chemische geurstoffen om de geur van transpiratie te maskeren. Bovendien blokkeren antitranspiratie-middelen de zweetklieren. De huid transpireert niet en het bacteriële groeiproces wordt geremd. Tegelijkertijd vermindert de functie van de zweetklieren om de lichaamstemperatuur te controleren. Alle antitranspiratie middelen hebben een op aluminium gebaseerde verbinding als hoofdingrediënt. Dit werkt ongeveer zo: De aluminium ionen worden naar de cellen getrokken rond de zweetklieren in de bovenste huidlaag.  De aluminium-ionen reageren met de keratine in de huid waardoor de zweetklieren worden dichtgeknepen en gesloten. Hierdoor kan er dan geen zweet ontsnappen.

De losse stukken aluinsteen zijn geschikt om als deodorant te gebruiken en ideaal om kleine wondjes na het scheren te behandelen.

Andere benamingen voor Aluin

kalium aluin, kali-aluin, potassium aluminium sulfate, alum

In dit artikel spreken we gewoon over aluin

Zweten is nuttig

Zweten is heel nuttig: door te transpireren blijft onze lichaamstemperatuur op peil

Deodorant of  Antitranspirant/Antiperspirant?

Een deodorant voorkomt het zweten niet, maar remt de bacteriën op de huid aan en maskeert de geur. In een traditionele deodorant zitten vaak nog vele andere chemische additieven , alcohol en flink wat geurstoffen.

Een antiperspirant heeft een andere werking dan een deodorant. Een antiperspirant blokkeert langdurig de uitgangen van de zweetklieren en daarmee de productie van zweet. De woorden antitranspirant en antiperspirant worden vaak door elkaar gebruikt.

Bijzondere feiten

De Romeinen kenden al aluin en gebruikten het voor een betere aanhechting van de kostbare purperverfstof op de mantels van de belangrijkste senatoren. Deze aluin werd hoofdzakelijk gewonnen in bepaalde berggebieden van Klein-Azië.

In de 15e eeuw maakt een zekere Bartholomeus Perdix melding van aluinwinning op het eiland Ischia. Giovanni de Castro stichtte in 1458 een aluinzuiveringsfabriek in het Vaticaan, die de paus enkele decennia een monopolie gaf op de aluinhandel in Europa.[bron?] Vanaf 1471 ondernamen de Medici de exploitatie van aluinvoorkomens nabij Volterra in Toscane.

Bron Wikipedia

Opmerking

Geen twee mensen zijn gelijk, en zelfs met pure en natuurlijke ingrediënten, kunnen sommige mensen een allergische reactie ontwikkelen.

Zoals bij alle producten, moet je stoppen met het gebruik van een product als je last ongemak of andere aanwijzingen hebt dat het product niet geschikt is voor de individuele chemie van jouw lichaam.

0