Vanaf het voorjaar zijn we weer volop te vinden in de tuin. Alles begint weer te groeien en te bloeien en we kunnen onze groene vingers weer aan het werk zetten. Helaas krijgen we dan ook weer te maken met bladluizen. Kleine beestjes die een enorme schade kunnen aanrichten in de tuin. Wij leggen uit hoe je ze op een veilige manier tegen kunt gaan zonder chemische bestrijdingsmiddelen.

Wat is een bladluis?
De bladluis is een plantenetende insect dat zich voedt met de cellen van een plant. Je vindt ze vaak terug in de toppen van een plant, aan de onderkant van een liefst nieuw groeiend blad. Ook zijn ze gek op bloemknoppen. Ze zuigen de voedingsstoffen en sappen uit groene planten door bij iedere beet speeksel in de cel van de plant te drukken. Hiermee infecteert hij de plant waardoor deze verzwakt. De uitscheiding van de luis noemen we honingdauw. Dit is een zoete nectar-achtige vloeistof die voor andere insecten weer als voedsel dient.
Veel voorkomende soorten bladluis in de tuin
Bladluizen zijn meestal niet groter dan een halve millimeter en ze bestaan in verschillende kleuren. De bladluis die het meeste voorkomt is groen van kleur. Overige kleuren zijn witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten bladluis.
De groene perzikluis komt heel veel voor en is gevreesd in de akkerbouw en tuinbouw. In het voorjaar zie je deze bladluis ook met vleugeltjes. Dit om zichzelf beter te kunnen verspreiden en vermeerderen.
De zwarte bonenluis is zwart van kleur en vaak te vinden op de stengels en toppen van bonenplanten.
“Om bladluis te bestrijden is het absoluut niet nodig om gif te gebruiken. Ga voor een duurzame biologische aanpak en kies voor een zwarte zeep oplossing.”
Hoe herken je een bladluizen infectie?
Een infectie aan planten door bladluizen is eenvoudig te herkennen. Je ziet de luizen met het blote oog op jonge plantdelen en aan de onderkant van de bladeren zitten. Wanneer ze in grote getalen op de plant aanwezig zijn zullen ze zuigschade aanbrengen. De plant groeit minder goed en je ziet omgekrulde bladeren en vervormde groeipunten. Nog een aantal duidelijke kenmerken van een geïnfecteerde plant is dat deze plakkerig aan gaat voelen. Dit komt door de suikerachtige vloeistof die de bladluis op het blad achter laat. Deze honingdauw trekt andere insecten aan en ook schimmels. Wanneer schimmels zich op de plant gevestigd hebben kleurt het blad zwart. De combinatie van de bladluis en de schimmel wordt ook wel roetdauw genoemd. Bladluizen kunnen ook een virus overbrengen op de plant wat de meeste schade geeft. De plant kan geel gaan kleuren en zelfs sterven.
Natuurlijke vijanden van de bladluis.
De bladluis heeft een aantal natuurlijke vijanden. De belangrijkste zijn de lieveheersbeestjes die onder andere leeft door het eten van de luizen. Deze worden voornamelijk in de biologische tuinbouw ingezet om bladluis te bestrijden. Helaas werkt dit in eigen tuin minder effectief. Mieren proberen de honingdauw en dus de bladluis te beschermen tegen het lieveheersbeestje. Omdat mieren gek zijn op het zoete spul.
Naast lieveheersbeestjes zijn sluipwespen en hun larven en oorwurmen ook een natuurlijke vijand van de bladluis. Ook zij voeden zich met deze beestjes.

Biologisch bestrijden van bladluizen: Spuiten tegen bladluis met een natuurlijk bestrijdingsmiddel.
Om bladluis te bestrijden is het absoluut niet nodig om gif te gebruiken. Ga voor een duurzame biologische aanpak en kies voor een zwarte zeep oplossing, ook wel bekend als Savon Noir. Zwarte zeep is in de eerste plaats een ecologisch schoonmaakmiddel. Het is ook een biologisch bestrijdingsmiddel van bladluis, schildluis in de tuin. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt in de biologische land- en tuinbouw in Nederland en daarbuiten
De Zwarte zeep tuinspray van Marius Fabre – Lavoir zit in een handige flacon met verstuiver en is klaar voor gebruik. Volkomen veilig voor het milieu, geschikt voor gebruik buiten en binnen en is ecocert® gecertificeerd. De zeepoplossing is gemaakt van de gepatenteerde Savon Noir van Marius Fabre zonder toevoeging van gifstoffen. Het wordt gebruikt voor het verwijderen van zwarte schimmel, achtergelaten door blad- en schildluizen op de bladeren van planten, zoals rozen, sierplanten, kamerplanten, fruitbomen of groenten. En beschermt tevens ook tegen deze insecten.
Goed schudden voor gebruik, verstuif over de aangetaste planten en herhaal zo vaak als nodig is, het beste om de dag tot de plaag verdwenen is. Controleer daarna nog regelmatig of de bladluizen ook wegblijven en herhaal de behandeling indien nodig. Alleen voor uitwendig gebruik. Indien de zeep in de ogen komt goed uitspoelen. Niet spuiten in de volle zon en bij extreme warmte.