Wanneer je kiest voor een zero waste levensstijl, of je beautyroutine zo groen mogelijk wil houden, dan is de traditionele Franse Marseillezeep onmisbaar. De zeep is gemaakt van natuurlijke ingrediënten, 100% plantaardig en bevat alleen plantaardige oliën, zonder parabenen, parfum of kleurstoffen en ook nog eens dierproefvrij. Het heeft bijna geen verpakkingsmateriaal. Bovendien kan je er ontzettend veel mee doen.

Vloeibaar wasmiddel voor de wasmachine
Neem 1 liter heet water.
Voeg 60 gr Marseillezeepvlokken toe, deze kan je kant en klaar kopen, of je raspt zelf van een blok Marseillezeep
Voeg 40 gr Soda (Natriumcarbonaat, dus geen baking soda) toe.
Roer dit allemaal goed door elkaar en laat 1 nacht staan. Bewaar dit in een fles met een goede afsluitdop
Gebruik 100 ml per wasbeurt.
Deze hoeveelheid is geschikt voor minimaal 10 wasbeurten.

Vloeibare handzeep
In onze shop zijn ontzettend veel lekkere Marseille handzepen te koop, maar het is ook leuk om eens zelf te maken.
Rasp van ongeveer 40 gram zeep van het blok. Doe 1 liter water in een pan en breng dit aan de kook. Voeg als het water kookt de geraspte zeep toe en roer dit door tot het is opgelost. Zet het vuur uit en laat de pan met deksel een nacht lang afkoelen. ’s Morgens is de zeep ingedikt en een soort gelei geworden. Roer nog even goed door, voeg eventueel wat druppels etherische olie toe, dan nog even roeren en giet de zelfgemaakte handzeep in een zeepdispenser met pompje.

Shampoo
Rasp 4 gram zeep van een blok Marseillezeep. Doe 250 ml water in een pan en breng dit aan de kook. Voeg als het water kookt de zeep toe en roer dit door tot het is opgelost. Laat dit afkoelen. Voor droog haar voeg je een eetlepel olijfolie toe aan elke 250ml shampoo die je maakt. Giet het mengsel in een fles met een goede afsluitdop. De shampoo bevat geen schuimmiddelen dus zal niet zo veel schuimen als je gewend bent van een reguliere shampoo. Daarentegen ben je er 100% zeker van dat wat nu in je afvoerputje wegloopt ecologisch afbreekbaar is en niet schadelijk voor het milieu.

Desinfecteren van kleine wondjes
Marseille zeep is zo mild dat het ook gebruikt kan worden voor het schoonmaken van kleine wondjes.

Tanden poetsen
Om je tanden op een zeer milde manier te poetsen, gebruik je de groene Marseillezeep op basis van olijfolie. Het is goed voor het tandvlees en geeft de tanden de kans zich op een natuurlijke manier te herstellen. De zeep bevat natuurlijk geen fluoride, dus kan je ervoor kiezen de tanden na een reguliere poetsbeurt met tandpasta, na te poetsen met de Marseillezeep. Wrijf met een vochtige tandenborstel over het blok of schaaf een klein stukje zeep van het blok af en stop dit in je mond om ermee te poetsen. Vind je de smaak te vies, voeg dan een druppeltje pepermuntolie toe.

Anti mottenmiddel
Hang een schijf of leg een blok Marseillezeep op basis van olijfolie in je kledingkast om motten uit de buurt te houden. Zij houden namelijk niet van de geur van olijfolie.

Hulp bij muggenbeten
Ben je gestoken door een mug en last van jeuk en irritaties. Gebruik een stuk Marseillezeep om ermee over de muggenbeet te wrijven en laat dit indrogen. Dit zal de jeuk verminderen.

Schoonmaakmiddel
De Marseille zeepvlokken, of geraspt van een blok witte Marseillezeep zijn heel geschikt als schoonmaakmiddel. Los ze samen met wat huishoudazijn op in heet water en je hebt een ecologisch, natuurlijk schoonmaakmiddel dat ook nog eens desinfecteert.

Vlekkenverwijderaar
Marseillezeep staat bekend als uitstekende vlekkenverwijderaar uit kleding en ander textiel. Gebruik hiervoor de witte blokken Marseillezeep. Wrijf de vlek in met een vochtig blok Marseillezeep voordat je het kledingstuk gaat wassen. Ideaal voor vieze overhemd kragen en mouwen.

Reinigen van leer
Omdat Marseillezeep zo mild is in het gebruik kan je er zonder problemen de bank, schoenen, tassen of kleding van leer mee reinigen.

Reinigen borstels van natuurhaar
Maak een sopje met de Marseillezeep en was hierin je penselen, haarborstels, baardborstels of alle andere soorten borstels van natuurhaar. Daarna goed uitspoelen en aan de lucht drogen, dan blijven ze zacht.

Voorkomen van nachtelijke kramp
Leg een blok Marseillezeep aan het voeteneind van je bed en dit zou kramp en verstijving verkomen. En je voeten gaan er ook nog eens lekker van ruiken.

0