Wanneer je enthousiast bent over Marseille zeep en al zijn mogelijkheden, is het goed om zeker te weten dat je de echte Marseille zeep aanschaft. Helaas worden velen, voornamelijk toeristen, om de tuin geleid met
zogenaamde Marseille zeepjes in allerlei geuren en kleuren. Dit zijn vaak synthetisch vervaardigde zeepjes gewoon uit China of andere landen, of artisanaal vervaardigd en meestal toch ook 100% natuurlijk, maar ze verdienen niet de naam ‘Savon de Marseille’, zelfs al zijn ze in Marseille gemaakt. Waarop moet je letten om de neppers te onderscheiden van de échte Marseille zepen.

De echte Savon de Marseille is een van de beste zepen die je kunt gebruiken, hij wordt gemaakt op basis van 100% olijfolie en is heel zacht voor de huid. Het oude, originele recept wordt nog slechts door een beperkt aantal zeepmakers gehanteerd en wacht al jaren op een eigen AOC (Appellation d’Origine Contrôlée of IGP-label die de oorsprong met een kwaliteitslabel beschermt.

Controleer de oorsprong van de zeep
Wil je er zeker van zijn dat het om een echte Marseille zeep gaat, koop dan een exemplaar waar de samenstelling en de naam van de fabrikant op vermeld staat. De slechts 3 resterende ambachtelijke zeepproducenten uit de omgeving van Marseille hebben een eigen label opgericht met een herkenbaar stempel dat op de zepen staat vermeld. Staat dit er niet op, dan is het geen echte Marseille zeep.

Marseille zeep keurmerk

Let op de samenstelling van de zeep
De echte Marseillezeep werd initieel gemaakt op basis van 100% natuurlijke olijfolie. De zeep moet minimaal 72% plantaardige olie bevatten en hij is ‘Pur Végétal’. Dit betekend dus dat er absoluut geen dierlijke vetten (graisses animales) in mogen zitten, ook dan is het geen echte Marseille zeep.
Tegenwoordig bevat de zeep vaak ook kokosolie, deze zijjn voornamelijk terug te vinden in de witte versie. De witte zeep is biologisch afbreekbaar en wordt vaak gebruikt als vlekkenverwijderaar voor kleding en textiel, voor de was of om iets te reinigen. Wil je de zeep gebruiken als lichaamsverzorging, dan kies je voor de natuurlijke groene of beige variant. Omdat Marseille zeep rijk is aan olijfolie heeft deze ook een hydraterend effect en droogt ze de huid niet uit.

Herken de kleur
Nep Marseille zepen zijn eenvoudig te herkennen aan de kleur. Veel toeristen worden verliefd op al die leuke zeepjes in verschillende kleurtjes. Echte Marseille zeep is olijfgroen, bruin, crèmekleurig of wit/lichtgeel. Dan weet je zeker dat je goed zit en de echte Savon de Marseille in handen hebt een fijne natuurzeep met tal van goede eigenschappen en mogelijkheden.

0