Wat is de beste manier om een natuurstenen vloer te onderhouden?

Natuurstenen vloer onderhouden?

Een natuurstenen vloer onderhouden stelt veel mensen voor de vraag hoe dat op de beste manier kan. Wie weet beter hoe je een mooie natuurstenen vloer zou moeten onderhouden dan monumentenzorg! Wat zijn de reinigingsadviezen, en hoe houd je de vloer langdurig in optimale conditie.

De conclusies zijn eenvoudig: voorzichtig zuigen en indien nodig reinigen met een sopje van …… Marseillezeep. Verbazingwekkend simpel en zonder dure onderhoudsmiddelen. Wel is het advies om bij het nat reinigen een goede Savon de Marseille te gebruiken. En welke marseillezeep is beter dan die van Marius Fabre? Gebruik sowieso geen zepen met toegevoegde kleurstoffen of andere additieven. Die kunnen de vloer alleen maar beschadigen. Ga bovendien voorzichtig om met water, en droog zorgvuldig na. Na herhaald spaarzaam onderhoud met marseillezeep zal de vloer een bescheiden en mooie zijdezachte glans ontwikkelen.

De belangsrijkste adviezen op een rijtje

  • De stofzuiger is het belangrijkste onderhoudsgereedschap. Zuig vooral voorzichtig en verwijder zo regelmatig het vuil dat de vloer kan beschadigen (ook onder de matten)
  • Herstel voegen waar nodig
  • Reinig zo nodig met een sopje van marseillezeep ( lees de gebruiksaanwijzing voor het reinigen van vloeren hieronder)
  • Gebruik geen onderhoudsmiddelen waarvan je de reststoffen later niet gemakkelijk kan verwijderen
  • Let bij het gebruik van water op de houten plinten, zorg ervoor dat deze niet vochig worden
  • Gebruik geen borstelmachine!

Wil je meer weten lees dan de uitgebreide instructie hieronder

Nat schoonmaken

Hoewel vocht veel schadeprocessen versnelt, kan het toch nodig zijn intensief gebruikte vloeren nat te reinigen. Tracht dat in elk geval te beperken tot enkele keren per jaar. En haal vooraf het meeste vuil droog weg. Vernevel op plaatselijk vuil water met een plantenspuit en neem het op met een microvezeldoek. Monumentenwacht raadt het gebruik van schrobzuigmachines op waardevolle historische natuursteenvloeren af. Giet nooit emmers uit, maar gebruik een uitgewrongen dweil, liefst een microvezeldoek. Warm water is dikwijls al effectief op zich. Voeg er zo nodig een beetje pHneutrale zeep aan toe, zonder toegevoegde lijnolie. Bruine en sommige groene zepen bevatten natronloog, gebruik ze daarom liever niet. Zuivere witte marseillezeep is doorgaans goed. Maar de vele onderhoudsproducten op basis van (of met een beetje) marseillezeep die vandaag in de handel te vinden zijn, zijn niet zomaar geschikt! Gebruik vlokken zuivere marseillezeep, maar met mate: zeepresten vormen een lelijke film op het oppervlak. Herhaaldelijk poetsen met een weinig marseillezeep geeft op termijn een mooie, zachte glans. Voor uitzonderlijk gevoelige of waardevolle vloeren kan een speciaal conserveringsdetergent gebruikt worden.

Een natuurstenen vloer onderhouden is eenvoudig, maar verkeerd onderhoud, bijvoorbeeld met agressieve machines en producten, levert veel schade op.

Veilig nat schoonmaken (de handleiding)

De beste werkwijze: los een handjevol vlokken zuivere witte marseillezeep op in 10 liter warm water, laat de vlokken zwellen en oplossen en vul een emmer met het sop. Neem een tweede emmer met zuiver water. Gebruik 3 microvezeldweilen: één voor de emmer met sop, één voor de emmer met zuiver water en één droge. Reinig de vloer eerst droog met de stofzuiger. Ga er daarna overheen met de dweil met sop. Spoel na met de dweil met zuiver water. Ga er dan over met de droge dweil. Bij een erg oneffen vloer geven katoenen moppen een beter resultaat; ook in drievoud!

Bron: monumentenwacht vlaanderen

0