Savon de Marseille – Marseillezeep

Savon de Marseille is geen merknaam maar een procedé en een herkomstbenaming: een manier om op een specifieke manier in een specifieke streek zeep te maken van duidelijk omschreven grondstoffen. Zeep uit Marseille, dus Marseillezeep of in het Frans Savon de Marseille. Je gelooft het bijna niet, maar in de 17e eeuw legde de Franse
wetgever al vast hoe Savon de Marseille gemaakt moest worden. Hiermee werd de kwaliteit van de zeep en de oorsprong van de ingrediënten gegarandeerd. Die bescherming kent Savon de Marseille vandaag de dag niet meer, waardoor deze zeep te koop is in allerlei kwaliteiten, en ook de herkomst en de grondstoffen vaak dubieus zijn.

Historie Savon de Marseille Zeep

Hoewel het zeker is dat de zeep die we als Savon de Marseille kennen niet in de stad Marseille is uitgevonden, kent Savon de Marseille wel degelijk een hele duidelijke herkomst: Marseille en zijn directe omgeving in Frankrijk. Al in de 16e eeuw wordt er op betrekkelijk kleine schaal zeep in Marseille gemaakt. Zeep was in die tijd nog een luxe product dat slechts weinigen zich konden permitteren.

In de 17 eeuw neemt de productie en export van zeep uit Marseille sterkt toe. Al snel is er wetgeving noodzakelijk die de zuiverheid van de zeep beschermt. Net als nu probeerden fabrikanten met goedkopere grondstoffen (bijvoorbeeld dierlijke vetten) te profiteren van het succes van deze zeep.

Rond 1900 waren er in en rond Marseille honderden kleine fabrikanten, die nauwelijks konden voldoen aan de groeiende vraag naar middelen voor persoonlijke hygiëne en huishoudelijke schoonmaakmiddelen. De bloei van deze industrie in en rond Marseille stortte in toen de markt na 1945 werd overstelpt met nieuwe en vaak synthetische producten die hun oorsprong vonden in de de Verenigde Staten.

Op dit moment zijn de makers van de originele Savon de Marseille Zeep op basis van plantaardige oliën in de Franse Provence op de vingers van één hand te tellen. Welgeteld resteert er een groepje van vier makers, onder wie Marius Fabre een eerste positie inneemt. Marius Fabre continueert het ambachtelijke productieproces van de zeep in grote kookketels, en de Savon de Provence van Marius Fabre bevat geen kleurstoffen, geurstoffen, schuimmiddelen en conserveringsmiddelen. Inmiddels is Marius Fabre ook gedecoreerd met het label: Entreprise du Patrimoine Vivant. Een positie die het bedrijf deelt met namen als Dior, Chanel en Guerlain.

De zussen Fabre, die het bedrijf nu leiden, ijveren intensief voor de bescherming van het procedé en de productnaam “Savon de Marseille”, onder meer in het Franse parlement. De zeepindustrie probeert echter de bescherming van deze productnaam tegen te gaan.

De andere “Savon de Marseille Zeep” (onder meer uit China)

Savon de Marseille is dus geen beschermde productnaam. Iedere fabrikant kan zijn zeep Savon de Marseille noemen. Inmiddels komt meer dan 95% van de productie niet uit Marseille, niet uit de Provence en ook niet uit Frankrijk. De grondstof (vaak in korrel- of spagettivorm) wordt veelal in Azië of Noord-Afrika geproduceerd. De samenstelling ligt niet vast: synthetische, dierlijke of plantaardige oliën van allerlei herkomst, kleurstoffen, conserveringsmiddelen, kunstmatige geurstoffen en andere additieven zonder enige regulering of restrictie. Deze producenten wijken graag uit naar goedkope grondstoffen. Olijfolie is kostbaar: gebruik van olijfolie betekent een hogere prijs ten opzichte van standaard zepen.

De gekleurde zeepjes met onduidelijke herkomst en zonder enige informatie over de ingrediënten en toevoegingen laten we hier maar buiten beschouwing! Helaas vinden we die zepen ook vaak op de Franse markten,

Om de keuze voor een authentiek product, in dit geval “Made in Marseille” makkelijker te maken is het label Savon de Marseille belangrijk. Het verzekert je van zuiver natuurlijke Savon de Marseille uit de Provence.

Originele Savon de Marseille
Met dit logo ben je verzekerd van originele Savon de Marseille Zeep

Savon de Marseille Zeep van Marius Fabre – Savon de Marseille Zeep volgens traditioneel recept gemaakt

De Savon de Marseille zeep van Marius Fabre wordt al meer dan een eeuw gemaakt in de fabriek in Salon de Provence bij Marseille in Frankrijk. Marius Fabre hanteert een authentiek traditioneel productieproces van minimaal 10 dagen dat sinds 1688 bijna niet veranderd is. Alleen plantaardige oliën als grondstof: olijfolie voor de groenbruine zepen en in het geval van de witte zepen voor de was wordt palmolie gebruikt. Zonder geurstoffen, geen dierlijke vetten, zonder conserveringsmiddelen, zonder parabenen of andere toevoegingen. Pure Zuivere Zeep.

Olijfolie en Palmolie

De traditionele Savon de Marseille fabrikanten maken standaard twee varianten Marseillezeep: een olijfzeep en een palmoliezeep. Hieronder zie je deze twee zepen in hun oervorm (hier 400 grams blokken).

De Marius Fabre Savon de Marseille Zeep van Olijfolie

De Savon de Marseille zeep wordt gezuiverd met zout uit de Camargue. Zonder kleurstoffen, zonder parfum en zonder conserveringsmiddelen. Geen chemicaliën toegevoegd. Olijfoliezeep kenmerkt zich door zijn zachtheid voor de huid en de aanwezigheid van vitamine E.

De zeep kent vele gebruiksmogelijkheden: wassen van het lichaam, wassen van hoofdhuid en haar. Deze extra pure zeep is ook bijzonder geschikt voor de probleemhuid, zoals bij allergie, psoriasis en eczeem.

Wanneer u het logo rechts op deze pagina afgebeeld ziet op de verpakking van uw zeep, weet u dat u echte Savon de Marseille Zeep heeft gekocht!

De Marius Fabre Savon de Marseille van Palmolie

De Savon de Marseille Blanc is gemaakt voor de was, ‘Pour Le Linge’ staaat er op de verpakking. De zeep wordt gemaakt van plantaardige oliën, zonder geur- en kleurstoffen en zonder chemische additieven. De Blanc zeep is aanbevolen voor de was van alle stoffen en met name geschikt voor de fijne was zoals kant,zijde en babykleertjes. Deze zeep is ook  heel efficiënt tegen hardnekkige vlekken. Wanneer je twijfelt over het gebruik van palmolie in zepen lees er dan hier meer over.

Vorm en Verpakking

De zeep kent vele verschijningsvormen.

Traditioneel is er de kubus in de groene (olijfolie) en witte (palmolie) variant. De kubus is te koop in veel verschillende gewichten, van gastenzeepje van 40gr, kleine kubus van 100 of 150 gram, tot blokken van  400 of 500 grams .

De verpakking kan variëren van mooie kartonnen doosjes, tot cellofaan en gewoon ‘en vrac’. Voor de liefhebbers zijn er ook grotere blokken te koop, al dan niet in vurenhouten kistjes verpakt, die met een snijdraad (een soort kleine kaasdraad) in kleinere handzame stukken kan worden gesneden. De handgesneden blokken hebben ook een decoratieve waarde. En er is de ovale zeep van Marius Fabre in een handig 150 grams formaat, die ook weer verpakt is in een decoratief doosje.

De witte (crème) Marseille zeep is bovendien te koop als zeepvlok. Deze vlokken lossen gemakkelijk op in water en zijn dan bijzonder geschikt als ecologisch hand- of machinewasmiddel.

 

savon-de-marseille-vormen

Vast en Vloeibaar

Savon de Marseille is van oudsher een vaste of “harde” zeep. De zeep wordt als deze na het verzepingsproces nog vloeibaar en warm is gegoten in vierkante bassins. Daarna worder er steeds kleinere blokken van gesneden.

Vloeibare Savon de Marseille is een recente ontwikkeling. De vraag in de markt naar zeeppompjes neemt steeds meer toe. Met name jongeren hebben (ten ontrechte: zeep is antiseptisch en antibacterieel) het idee dat een zeepblok onhygiënisch zou zijn en kiezen om die reden steeds vaker voor handige zeeppompjes. Vloeibare Savon de Marseille wordt gemaakt volgens hetzelfde procedé, maar met een ander zout voor verzeping.  Vloeibare zepen bevatten vaak meer additieven, o.a. om de zeep bij verschillende temperaturen de zelfde dikte (viscositeit) te laten bewaren.

De voordelen van de Savon de Marseille Zeep

Of je de Savon de Marseille Zeep nu gebruikt voor je persoonlijke hygiëne of bij allerlei huishoudelijke taken: de zeep is altijd zacht, zeer werkzaam en bovenal natuurlijk. Dat laatste is ook een gevolg van eenvoudig samenstelling: olijfolie en water; en de zouten die nodig zijn tijdens het productieproces voor de verzeping van de olijfolie.

Savon de Marseille is, als je naar de grondstoffen kijkt, een uiterst simpel product. Plantaardige olie (olijfolie of palmolie, afhankelijk van het type) die door verhitting met zouten (het verzepingsproces) veranderen in zeep. Er zit dus geen enkel additief in deze zepen. Een groot voordeel voor een zeep waar je dagelijks mee in aanraking komt!

Savon de Marseille heeft bovendien een natuurlijke antiseptische en antibacteriële werking.

Gezondheid en Savon de Marseille Zeep

Savon de Marseille Zeep minimaliseert de kans op allergie en is bacteriedodend. De zeep ontsmet kleine wondjes. De Savon de Marseille Zeep op basis van olijfolie bevat veel vitamine E. Wanneer u last heeft van huidallergiën, eczeem of psoriasis helpt deze zeep uw klachten te verminderen. De zeep is hypoallergeen.

Allergie en geur- en kleurstoffen

Het kan niet genoeg benadrukt worden: de zeep bevat geen kleur- en geurstoffen. Én geen conserveringsmiddelen. Het is een natuurlijke zeep zonder opsmuk. Wat je ruikt bij het gebruik van de zeep zijn de ingrediënten: de plantaardige oliën. Een enkeling moet hier even aan wennen, daarna vind je het heerlijk.

Tips bij het gebruik van Marseillezeep

Praktische tips van Marius Fabre voor het gebruik van de Savon de Marseille Marius Fabre

Een kijkje bij Marius Fabre in de fabriek

Hieronder ziet u een reportage over de fabricage van Savon de Marseille bij Marius Fabre op het journaal van France 2 (in het Frans – geen ondertiteling). Hier vertellen de twee zussen Fabre die nu het bedrijf runnen hoe in hun zeepfabriek Savon de Marseille zeep wordt gemaakt.

 

Merken

Bij Skinessence verkopen we Savon de Marseille van Marius Fabre, Compagnie de Provence en Aleppo Soap Co.

0