Cosmetica getest op dieren kan echt niet meer en daar wil je het liefst zo ver mogelijk vandaan blijven. Maar hoe weet je nu wanneer cosmetica echt dierproefvrij is. En wat is dierproefvrij precies?
Ben je benieuwd of jouw bodylotion of shampoo dierproefvrij is, in deze blog leggen we alles uit over dierproefvrije cosmetica.

“Een product is dierproefvrij wanneer deze niet getest wordt op levende dieren. Ook moeten alle ingrediënten die voor het product worden gebruikt niet getest zijn op levende dieren.”

Wat is dierproefvrij nu precies?
Helaas kennen veel mensen de feiten over dierproefvrije cosmetica niet en zijn onwetend over dit onderwerp. Erg belangrijk dus om je goed te informeren en mogelijk andere op de hoogte te stellen van hoe het nu werkelijk zit met dierproefvrije cosmetica. Want wat is dierproefvrij nu precies? Een product is dierproefvrij wanneer deze niet getest wordt op levende dieren. Ook moeten alle ingrediënten die voor het product worden gebruikt niet getest zijn op levende dieren.

Wet Europese Unie
In 2013 is er in de Europese Unie een wet ingegaan die producten, zoals haarverzorging en make-up, die worden getest op dieren verbiedt. In 2016 werd besloten dat ook cosmetica waarvoor buiten de Europese Unie dierproeven zijn verricht, niet in Europa op de markt mogen worden gebracht. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NvWA) voert hier strenge inspecties op en boetes kunnen kunnen erg hoog oplopen.

Ondanks de wet is toch niet alle cosmetica proefdiervrij. In Nederland en in de Europese Unie mag er niet meer specifiek voor cosmetica op dieren worden getest, maar het kan zijn dat een bepaald ingrediënt voor andere doeleinden op dieren is getest, bijvoorbeeld voor conserveermiddelen. Als dat ingrediënt ook voor je shampoo is gebruikt, is het niet honderd procent proefdiervrij. Wees dus nog steeds alert!

Hoe worden cosmeticaproducten dan wel getest?
Wanneer testen op dieren niet meer mag. Hoe worden cosmeticaproducten dan wel getest? Om onderzoeksmethoden proefdiervrij te maken wordt er meer getest op menselijk weefsel of op lichaamsdelen van overleden dieren. Deze dieren worden niet gedood om te kunnen gebruiken voor testen, maar worden ter beschikking gesteld wanneer ze reeds overleden zijn. Bij veel grondstoffen is het niet meer nodig om getest te worden op dieren, omdat er al genoeg informatie bekend is over de stof. Op basis hiervan kan het in cosmetica worden gebruikt.

Aan de slag!
Wil je meer gaan letten op dierproefvrije cosmetica, begin geleidelijk met het vervangen van je producten in de badkamer. Gelukkig zijn de regels in Nederland nu streng en controles regelmatig zodat we een grote stap dichterbij zijn aan het niet meer bijdragen aan dierenleed.

0