De lekkerste geur voor een zeep, is toch echt lavendel. Het heeft een ontspannen werking op de geest en de lavendelplant is van nature ontstekingsremmend en antiseptisch. Dit recept is makkelijk om te maken en het resultaat is een heerlijk geurende lavendelzeep. De hoeveelheden zijn berekend voor een kleine mal voor ongeveer 4 zepen.

DRAAG EEN VEILIGHEIDSBRIL, HANDSCHOENEN EN LANGE MOUWEN. WERK IN EEN GOED GEVENTILEERDE RUIMTE, GEBRUIK GEEN ALUMINIUM MATERIALEN, WEEG ALLE INGREDIËNTEN PRECIES AF, WERK GECONCENTREERD

Ingrediënten
69gr loog
190gr gedistilleerd water
125gr kokosolie
105gr shea boter
240gr olijfolie
30gr caster olie
15ml lavendel essentiële olie
1 eetlepel lavendelbloemetjes

Benodigdheden
digitale weegschaal
thermometer
staafmixer
pan
warmtebestendige kom
2 kannen
warmtebestendige kan
rubberen spatel
eetlepel
zeepmal 99% alcohol spray

Zo maak je het
Maak je werkplek gereed voor het maken van deze zeep. Leg alle benodigdheden en ingrediënten klaar, trek rubberen handschoenen aan, zet een veiligheidsbril op en trek een schort aan.
Meet de ingrediënten zorgvuldig af.
De vaste oliën gaan in een warmtebestendige kom die bovenop een pan met een laagje water staat.
De vloeibare oliën doe je in een kan, meng deze alvast goed door elkaar.
Het water doe je in een warmtebestendige kan.
En het loog gaat in een andere kan.

 

 1. Vul de pan met een klein laagje water en zet deze op het vuur. Zet hier bovenop de warmtebestendige kom. Doe de shea boter en de kokosolie in de warmtebestendige kom en laat deze zachtjes smelten. Blijf roeren tot ze geheel gesmolten zijn.
 2. Haal de kom van de pan af en voeg het olijfolie en caster olie mengsel toe. Meng deze met een spatel door elkaar en zet apart. Caster olie is behoorlijk plakkerig en is gemakkelijker te gieten wanneer het wordt vermengd met een lichtere olie zoals de olijfolie.
 3. Nu ga je de loogoplossing maken door de loogkristallen voorzichtig bij het water in de warmtebestendige kan te strooien. LET OP, DIT WORDT ZEER HEET Roer goed door tot de loogkristallen geheel zijn opgenomen.
  Laat het loogmengsel en het eerder gemaakte oliemengsel beiden afkoelen tot 38-40,5°C.
 4. Schenk het loogmengsel rustig bij het oliemengsel en probeer hierbij vorming van luchtbubbels te vermijden.
 5. Dompel de staafmixer volledig onder in het mengsel en roer hier eerst mee door het mengsel tot alle loog is opgelost. Zet de staafmixer aan en mix voor ongeveer 20 seconden of tot er een vla-achtige substantie ontstaat.
 6. Voeg nu de essentiële olie toe aan het mengsel en mix het kort met de staafmixer door. Wanneer het mengsel dik genoeg is zodat je er strepen in kunt maken is het klaar.
 7. Schenk het zeepmengsel in de zeepmal en geef er een paar tikken tegen zodat er geen luchtbubbels in de zeep blijven zitten.
 8. Strooi gedroogde lavendelbloemetjes over de bovenkant van de zeep.
  Spray 99% alcohol over de bovenkant van de zeep en laat voor minimaal 48 uur drogen voordat je de zeep uit de gietvorm haalt.
 9. Voor een echt pure witte zeep die door en door wit is, plaats je de zeepmal direct na het vullen in de koelkast. Deze laat je daar een nacht staan. Wanneer je de zeep buiten de koelkast laat drogen en het huis vrij warm is, heb je een kleine kans op gelvorming in het midden van de zeep en zal de zeep in zijn center een iets donkerdere kleur hebben dan de buitenkant. De volgende dag haal je de zeep uit de koelkast en laat je deze verder drogen tot je minimaal 48 uur hebt gewacht.
 10. Nu kun je de zeep uit de vorm halen en in stukken snijden. Dit kan met een zeepsnijder, maar een keukenmes werkt ook prima. Laat de zepen 4 tot 6 weken uitharden in een goed geventileerde ruimte uit direct zonlicht voordat je ze gaat gebruiken. Leg de zeepblokken los met een kleine ruimte van elkaar op een schoon oppervlak en draai ze om de paar dagen om, dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig uitharden.

* Huydtrecept

0