Zeep proeven? Ambachtelijk Savon de Marseille maken
Al meer dan 110 jaar proeft men bij Marius Fabre de zeep die wordt gemaakt in grote ketels om te bepalen of de zeepmassa klaar is voor verdere verwerking. Wanneer de zeep nog prikt op de tong gaat de zeepmaker door met het spoelen van het ‘deegmassa’ met zuiver water .
Zeep maken ontwikkelde zich eeuwenlang alleen op basis van pure ervaring: alle zintuigen werden gebruikt om het proces te controleren en te verbeteren.
Hoe de Zonnekoning de kwaliteit van de zeep garandeert
Al in 1688 legt de zonnekoning Louis XIV de regels vast (in het Edict van Colbert) voor het maken van Marseille zeep. Naast het verwarmen van de zeep in grote ketels is het gebruik van pure olijfolie voorgeschreven. Het gebruik van dierlijke vetten bij het maken van Savon de Marseille wordt verboden.
De zeepmakers die zich niet aan deze regels houden worden uit de Provence verdreven. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de faam van Savon de Marseille zich verspreidt en dat de naam Savon de Marseille vandaag de dag nog een garantie is van kwaliteit.
Vanaf het begin van de 19e eeuw wordt het proces van de verzeping van oliën vastgelegd en verbeterd door de ontwikkeling van laboratorium analyses.
Nog altijd de zelfde Marseille zeep
Hoewel de regels voor het maken van Savon de Marseille steeds minder worden gerespecteerd, houdt Marius Fabre vast aan het ambacht dat van generatie op generatie Fabre wordt overgedragen.
Bij Marius Fabre gebruikt men nog altijd de oorspronkelijke methode voor het maken van zeep. Tegelijkertijd controleert men het eind van het verzepingsproces met een moderne chemische analyse. Marius Fabre neemt nog de tijd om volgens de regels van de kunst zeep te maken.
Slow zeep bij uitstek!